به گزارش صبح پویا، کافئین، این ماده محبوب در بسیاری از نوشیدنیها و خوراکیها، مدتهاست به عنوان یک بهبوددهنده عملکرد ورزشی شناخته میشود. اما تا پیش از این، تصور میشد که اثرات نیروزایی آن در شرایط گرم، کاهش مییابد و حتی میتواند فشار فیزیولوژیکی بر بدن از جمله تنفس بیش از حد و کاهش جریان خون را افزایش دهد. این پاسخهای نامطلوب پیشتر به افزایش سریع غلظت کافئین در خون پیش از ورزش نسبت داده میشد.
کشف رویکردی متفاوت: مصرف کافئین حین ورزش
اکنون، مطالعهای جدید که در “مجله پزشکی و علوم در ورزش و تمرین” منتشر شده است، نگاهی متفاوت به این موضوع ارائه میدهد. متخصصان دانشگاه تسوکوبا به بررسی اثرات مصرف دوزهای متوسط کافئین حین ورزش کردن در مدت زمان طولانیتر و در گرما پرداختند. این مطالعه بر روی مردان و زنان جوان سالم انجام شد تا اثرات این روش مصرف بر عملکرد ورزشکاران مورد ارزیابی قرار گیرد.
مزایای تدریجی: افزایش عملکرد بدون عوارض جانبی
بر اساس گزارش نشریه تخصصی “مدیکال اکسپرس”، نتایج این تحقیق نشان داد که در صورت مصرف کافئین حین ورزش، سطح کافئین در خون به تدریج در طول تمرینات افزایش مییابد. این افزایش تدریجی، منجر به افزایش طول زمان ورزش با شدت بالا شد. نکته قابل توجه این است که در این روش مصرف کافئین، عوارض جانبی نامطلوبی مانند افزایش بیش از حد تهویه (هیپرونتیلاسیون ناشی از هیپرترمی) و کاهش جریان خون مغزی (هیپوپرفیوژن مغزی) در طول ورزش بدتر نشد.
این یافتهها راهکار جدیدی را برای ورزشکاران و علاقهمندان به فعالیتهای بدنی در هوای گرم ارائه میدهد. به نظر میرسد مصرف کافئین حین ورزش، یک استراتژی مؤثر برای بهبود عملکرد ورزشی در تمرینات طولانیمدت در گرما باشد و میتواند به ورزشکاران کمک کند تا در شرایط چالشبرانگیز آب و هوایی، کارایی بهتری داشته باشند.